istorie ciobanesc de asia centrala

Ciobanesc  de Asia Centrala Ciobanesc de Asia Centrala (Sredneasiatskaia Asian Ovtcharka ),sau Alabai e tot una, aceasta rasa de caini are multe nume dar iata ce este mai important despre ea:

Aceasta rasa de caini a aparut pe teritoriul Asiei Centrale.

Istoria acestei rase incepe acum cateva milenii. Hunii, condusi de Atilla au luat acesti caini in companiile lor. Ei erau meniti sa protejeze turma de oi de animalele salbatice ce constituiau un pericol.
Omul a cautat dintotdeauna idealul. Imaginati-va un imens si frumos caine, un paznic de neegalat ce poate lua decizii in situatii complexe, un bun prieten a carui prima calitate este loialitatea. Desi structura sa fizica este impunatoare, blandetea acestui caine in fata copiilor este de necrezut.
Acest caine era placut in trecut de catre huni deoarece nevoia sa de a fi hranit nu era chiar atat de mare, zgomotul pe care acest caine il facea era de suportat insa era foarte agil, mereu cu ochii in patru si niciodata obosit. Aceste lucruri au influentat timp de secole oraganismul acestui caine si i-au testat mereu rezistivitatea dar mai ales, intelepciunea.
Cu privire la provenienta sa exista mai multe speculatii. Se spune ca era folosit de oieri drept caine de paza chiar in Asia Centrala .Unii afirma ca provine chiar din Tibet iar altii spun ca din Turmenistan unde cu mii de ani in urma au fost crescuti de ciobani pentru a proteja turma. Cert este ca mai tarziu au ajuns sa fie raspanditi in toata lumea.
De-a lungul secolelor aceasta rasa a avut parte de o selectie atat naturala cat si artificiala. Atunci cand erau crescuti de ciobani, de multe ori puii lor erau lasati sa moara deoarece ei nu interveneau deloc in evolutia naturala a lor pentru ca ei credeau ca intregul ciclu de viata are loc in natura. Originile si mai ales caracteristicele acestor caini sunt strans legate de geografie si de peisaj. În Tadjikistan si muntele Pamir cainii sunt mai lungi, mai dezvoltati. In schimb in Uzbekistan, loc ce se caracterizeaza prin seceta, cainii sunt mai putin dezvoltati, mai mici.
In anii ’90 rasa ALABAI era declarata comoara nationala si era interzis exportul din tara cu acesti caini.

S-ar putea sa te intereseze!

  • Cresterea Puilor Caracteristici
  • Cresterea Puilor - Hranirea
  • Cresterea Puilor - Sfaturi
  • Sanatatea Viitoarei Mame
  • Puii de vanzare