cresterea puilor - sfaturi de baza

Puii acestei rase de caini nu numai ca sunt programati genetic, dar depind in mare masura de influenta mediului inconjurator. Multi cercetatori au incercat sa analizeze comportamentul complex si procesul de dezvoltare al puilor de Ciobanesc de  Asia  Centralizarea primelor 6 luni de viata.

Identificam urmatoarele etape majore in viata puilor:
- Copii : 1-2 saptamani de viata
- Perioada de tranzitie: a treia saptamana
- Imprimat: saptamanile  4-7
- Perioada de socializare: 8-12 saptamani
- Ranking: saptamanile 13-16
- Relatii stein: 5-6 luni
- Prepubertatea: inainte de debutul pubertatii

In faza prenatala de existenta puii au nevoie de conditii favorabile(temperatura, umiditatea). Aceste conditii sunt furnizate in uter iar cu ajutorul placentei in care se afla, puii isi procura nutrientii necesari. Factorii nocivi din exterior pot ajunge la micutii pui prin intermediul mamei, de aceea este necesar ca aceasta sa stea in conditii de siguranta pentru a evita substantele toxice, gazele si medicamentele care ii dauneaza.
Este de remarcat ca atunci cand sunt specificate etapele de dezvoltare individuale in saptamani sau luni, acestea sunt doar puncte de referinta, variind de la o specie la alta.

   FAZA COPII (1-2 sapatamani)

Dupa nastere, puii de shepard se confrunta cu o multitudine de stimuli externi. Prezenta mamei in primele zile dupa nastere este aproape vitala, ea asigurand o oarecare protectie noilor-nascuti.
Puii, dupa nastere, au simturile gustului si cel olfactiv foarte slab dezvoltate, incercand sa ajunga instinctive la mama sa pentru a se alapta. Din primele lor ore de viata catelusii identifica mirosul mamei lor care, din acest moment devine sursa lor de alimentatie si de caldura. Catelusii nu sunt inca in masura sa mentina temperature corpului constanta si sa reactioneze la senzatia de rece, de aceea, ai eu nevoie de o sursa de caldura ep care o regasesc in preajma mamei lor sau de o sursa artificiala. Mama ajuta puii sa elimine toxinele din organism lingandu-I deoarece acestia nu au inca acest reflex. Desi sarcinile mamei par simple din descrierea facuta de noi, acestea nu sunt deloc asa. Mama trebuie sa isi ajute puii sa gaseasca mameloanele, sa isi faca nevoile si sa le satisfaca nevoia de caldura. Fiecare pui isi va dezvolta la sanul mamei sale propria sa personalitate.
Puiul ce are cea mai mare greutate la nastere nu poate fi considerat neaparat cel mai sanatos dintre pui ci are si el nevoie de suplimentul zilnic de nutritie, la fel ca si ceilalti. S-a observant ca puii isi recunosc mama cu ajutorul simtului olfactiv si in momentul in care intra in contact cu o persoana straina acestia adopta o reactie defensiva. Puii secreta inca din primele zile o substanta ce le va da propriul lor miros al corpului. Micutii nascuti deschid ochii dupa 10-12 zile de la nastere dar cu cateva zile inainte de asta este posibil ca ei sa perceapa lumina si intunericul. Dupa 11-12 zile nevoia acestora de contact fizic se diminueaza.

   PERIOADA DE TRANZITIE (saptamana 3)

In cea de-a treia saptamana de viata este imbunatatita semnificativ vederea puilor. In acelasi timp auzul lor devine din ce in ce mai ascutit, mirosul se imbunatateste si el. Dupa primele lor incercari de a actiona cu gherutele, care sunt in crestere, vor aparea primii pasi timizi si mai apoi si alergatul. Puii pot fi hraniti acum si cu hrana diversificata.

   FAZA IMPRIMAT

Acum catelusii incep sa paraseasca cuibul in care au crescut si sa elimine urina si fecalele in afara lui. Capacitatea micutilor de a invata la aceasta varsta este foarte mare si instinctul lor de a pastra cuibul curat creste. In acest moment incepe si socializarea puilor intre ei si tot acum vor incepe sa se joace.
Raza de actionare a puilor se extinde iar joaca lor va deveni din ce in ce mai complexa. Puii se vor aventura in mici lupte ce au loc intre ei iar respectful fata de mama lor apare si el. Uneori alaptarea va deveni dureroasa pentru mama deoarece la aceasta varsta puii devin din ce in ce mai agitati. Acum este perioada in care este bine sa le oferiti si o portie de nutritie in plus deoarece laptele mamei lor incepe sa nu le mai fie indeajuns. Tot in aceasta perioada este bine sa invatati puilor sa socializeze si sa il familiarizati cu diverse persoane. Puiul trebuie sa se familiarizeze cu tot felul de alimente: de la legume pana la carne. De multe ori, dupa aceasta faza , puiul va respinge mereu alimentele daca acestea nu i-au fost oferite in aceasta perioada.
Conform studiilor in saptamana 5 de viata cateii isi formeaza personalitatea. Daca excludem complet oamenii din viata puiului in aceasta perioada, acestuia ii va fi frica de oameni si in viitor.

   FAZA DE SOCIALIZARE (saptamana 8-12)

Adaptarea puilor la noii proprietari se face cel mai bine la inceputul acestei faze. Acum disponibilitatea puiului de a invata este foarte ridicata iar convietuirea dintre om si caine se face in deplina armonie. Oamenii se pot impune acum cu autoritate in fata cainelui.
Pentru dezvoltarea cainelui este necesar ca omul sa il invete sa capete incredere in sine si sa ii impuna anumite limite pe care acesta sa nu le depasasca. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna joaca ci mai multa strictete deoarece nici un catelus nu va stii cum si cand sa se joace fara indrumarea noastra. In momentul in care puiul se va comporta asa cum vrem sau cum ne asteptam noi, trebuie laudat. Subordonarea in adevaratul sens al cuvantului nu este necesara dar ordinele trebuiesc respectate si recompensate. Catelusul trebuie sa invete sa asculte si sa lucreze in echipa daca doreste sa fie recompensat. Orice caine apreciaza persoana care adera la strictete, consecventa deoarece el se simte protejat si este increzator in acea persoana. Puiul nu cunoaste termenul de inconsecventa dar cu rabdare si dragoste il puteti invata sa isi autoevalueze reusitele, iar mai tarziu sa stabiliti relatiile de ierarhie dintre voi.
Desi pedepesele nu sunt foarte indicate ele sunt percepute de caine ca un ritual ce il va invata mereu ce este bine si ce nu, ce are voie sa faca si ce ii este interzis.
Toate lucrurile gresite pe care cainii le fac trebuie sa fie in legatura cu un semnal sonor. Tonul ridicat trebuie sa aiba un impact ridicat asupra cainelui. La fel de importante sunt si cuvintele de lauda la adresa catelusului. Proprietarul trebuie sa aiba, de asemenea, grija cand iese in zonele aglomerate cu cainele sau deoarece el trebuie sa aibe o zgarda si o lesa. Acest lucru intareste si mai mult legatura dintre caine si proprietar. Joaca catelusui trebuie sa fie mereu incurajata deoarece acest lucru il va ajuta sa isi lucreze conditia fizica si sa isi dezvolte nevoia sa de socializare. Daca vreti sa va dresati cainele, invatati-l sa faca lucrurile treptat, crescand pe parcurs cererile si totul dintr-o data.

   FAZA RANKING(saptamana 13-16)

Aceasta reprezinta prima etapa din adolescenta. Natura cainelui devine acum mai flexibila si mai adaptabila. Modelele de comportament nedorit cum ar fi agresivitatea se pot redresa pana la sfarsitul acestei perioade. Subordonarea se stabileste si ea, in sfarsit, in cursul acestei perioade. Cainele incepe sa isi recunoasca acum drepturile si indatoririle. Se pot manifesta insa si diferite tipuri de nesupunere cum ar fi lupta pentru mancare sau posesivitatea atunci cand o persoana se apropie prea mult de mancarea sa. Se poate dezvolta tot acum si gelozia pe un anumit membru al familiei. Aceste lucruri pot avea consecinte neplacute, de aceea trebuie sa actionam sa le combatem. Trebuie sa ne invatam cainele ca nu poate fi mereu un castigator si ca uneori trebuie sa invete sa cedeze. Acest lucru ar trebui sa armonizeze relatia dintre noi si el.

   FAZA STEIN (luna 5-6)

Acum este mult mai usor sa ne intelegem cu cainele nostrum deoarece in aceasta faza el este mai dezvoltat atat fizic cat si mental. Cainele nostru va executa cu placer lucrurile pe care I le cerem pentru ca, pe de-o parte exista constinta sa ca are o sarcina de indeplinit, iar pe de alta parte este constient ca astfel va fi recompensat si ca relatia dintre noi se va imbunatati astfel. Cainele incepe sa se simta din ce in ce mai increzator.
Daca omul incepe sa devina inconsecvent in actiunile sale, cainele va incepe sa isi piarda increderea in stapanul sau. Acest lucru poate determina actionarea defensiva a cainelui.

   PREPUBERTATEA (inainte de debutul pubertatii)

O data cu aparitia fertilitatii faza de prepubertate se incheie. Aparitia fertilitatii se intampla atunci cand catelul intra prima oara in calduri, ceea ce de obicei dureaza cateva saptamani. Cainele isi protejeaza acum mai bine propriul sau teritoriu, marcandu-l cu urina. Necesitatea cainelui de a fi mereu castigator apare chiar si in lupta pentru imperechere.

 

S-ar putea sa te intereseze!

  • Cresterea Puilor Caracteristici
  • Cresterea Puilor - Hranirea
  • Cresterea Puilor - Sfaturi
  • Sanatatea Viitoarei Mame
  • Puii de vanzare