cresterea puilor - caracteristicile rasei

Toata lumea e de parere ca aceasta rasa de caini este un material “dificil”.
Vom incerca sa distrugem acest mit.

Desigur, exista cateva caracteristici generale in cresterea acestor caini. La televiziune in intreaga tara se afirma ca inainte cainii acestia pazeau oi si nici un animal de prada nu intra in stana dar acum acesti caini stau ei precum oile inchisi in apartamente.

Dificultatile ce au aparut in educarea si formarea la nivelul incepator in rasa aceasta au aparut din cauza unei neintelegeri in psihologia comportamentului acestor caini. Acesti caini simt nevoia sa aiba o relatie foarte dezvoltata ce se bazeaza pe ierarhie si manifesta dorinta de a fi la cel mai inalt nivel.
Aceste lucruri insemna ca intr-o familie, cainele incearca sa adopte pozitia de lider dar acest lucru depinde numai de proprietar. Aici intalnim o multime de probleme ascunse. Desi este foarte docil acest caine poate si gresi foarte usor, poate musca membri ai familiei, poate rani o pisica alaturi de care a crescut, ca sa nu mai pomenim de alte forme minore de neascultare.

Cea de-a doua provocare este inteligenta. Cainii din aceasta rasa au puterea de a decide. Orice proprietar de shepard poate afirma o varietate de astfel de lucruri si poate da exemple. Nu ar trebui sa va luptati cu un astfel de comportament si sa incercati sa il utilizati in favoarea dumneavoastra.
Unul dintre avantajele acestei rase este faptul ca sunt foarte mandri, aroganti chiar si misteriosi.
Un lucru foarte important este varsta la care achizionati catelusul. Desi unii va sfatuiesc sa il luati la 3 luni sau mai mult eu am sa incerc sa va fac sa va razganditi. Da, este adevarat ca dupa 3 luni catelul este independent de mama sa dar el a avut o anumita linie de viata pana atunci si de aceea schimbarea caminului sau va afecta foarte grav psihicul acestuia. Daca il luati mai devreme, cainele va stii sa isi adapteze comportamentul de la sine. ceea ce nu este usor pentru un caine cu personalitate si independenta este sa fie invatat sa isi schimbe comportamentul si sa ii rezolvati problemele fiind rabdatori si asteptand sa se obisnuiasca cu noul mediu.

   URMATORUL PAS

Felul in care va veti obisnui micutul animal de companie va fi foarte important in urmatorii 10-15 ani pe care ii veti trai alaturi de el. Deoarece a trait mii de ani intr-un mediu destul de dur aceasta rasa are in gene lupta pentru mancare si pentru dreptul de a trai in aceasta lume.

   DESPRE FORMARE SI EDUCATIE

Formarea si educatia catelusului trebuie sa inceapa in momentul in care acesta a pasit in casa. Cel mai important lucru este sa reusiti sa ii dezvoltati ascultarea si disponibilitatea de a executa comenzile dumneavoastra. Incercati sa nu ridicati mereu tonul la ei si nicidecum sa ii loviti deoarece atunci cainii isi vor cauta refugiul in persoanele mai slabe din casa. Mai intai de toate, creati un ritual de hranire.  Incercati sa il dresati in timp ce il hraniti si sa faceti din mancarea oferita o recompensa atunci cand va asculta. In timpul mesei este ideal sa il invatati comenzile de baza cum ar fi “sezi, culcat, stai”. Este necesar sa intelegi ca micutul catel va simti imediat cea mai mica urma de indulgenta pe care o aratati atunci cand el greseste undeva si va profita din plin de ea. Trebuie sa il obisnuiti mereu cu situatiile de care se va izbi zi de zi. Pentru a reusi acest lucru trebuie sa extindeti spatiul in care mergeti la plimbare si sa schimbati mereu ruta. Vizitati impreuna cu el garile, pietele, spatiile mai marginase, faceti calatorii cu mijloacele de transport. Deoarece au trait inca de la aparitia rasei lor in spatii linistite si in locuri tacute, e posibil sa apara panica atunci cand vor iesi intr-un spatiu mai aglomerat, de aceea trebuie sa incercam sa le eliminam inca de cand sunt mici aceasta spaima. Tine minte insa ca cel mai important lucru ce sta la baza relatiei dintre dumneavoastra si cainele pe care il stapaniti este afectiunea iar acest lucru nu se poate niciodata preda sau invata.

 

S-ar putea sa te intereseze!

  • Cresterea Puilor Caracteristici
  • Cresterea Puilor - Hranirea
  • Cresterea Puilor - Sfaturi
  • Sanatatea Viitoarei Mame
  • Pui de vanzare